Αστική γεωργία, ένας νέος όρος στη ζωή μας

Τι είναι ακριβώς η αστική γεωργία; Το επονομαζόμενο urban farming, αποτελεί σε διεθνές επίπεδο ένα  σημαντικό αστικό κίνημα και είναι η  εναλλακτική πρόταση στα μεγάλα ταξίδια των γεωργικών προϊόντων ώστε να φτάσουν στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας. Η «αστική γεωργία» αναφέρεται στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στην πόλη, στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας, στη γειτονιά, με στόχο οι κάτοικοι να προμηθεύονται άμεσα φρέσκα προϊόντα και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Στη Νέα Υόρκη λειτουργεί το Public Farm1 το οποίο εκτός από αστικό αγρόκτημα παρέχει κι έναν υπαίθριο χώρο για κοινωνικές συνευρέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που σχεδιάστηκε από την εταιρία WORK Architecture Company για το MoMA και το Πρόγραμμα Νέων Αρχιτεκτόνων του P.S.1. Είναι ένα εγχείρημα που αποδεικνύει ότι ο δημόσιος χώρος της πόλης και η γεωργία της επαρχίας μπορούν να συνδυαστούν επιτυχώς και η αστική γεωργία να αποτελέσει τη σύνδεση μεταξύ αστικού περιβάλλοντος και οικολογίας.

Στο Βερολίνο, αντίστοιχα, βρίσκονται οι κήποι της πριγκίπισσας όπου το 2009 η ΜΚΟ ‘Nomadisch Grün” δημιούργησε ένα κινητό αστικό αγρόκτημα. Οι κάτοικοι της γειτονίας συμμετέχουν ενεργά και παράγουν βιολογικά λαχανικά και φρούτα.

Μια εξαιρετική ιδέα που έχει αρχίσει να εμφανίζεζται και στην Ελλάδα!

Διαβάστε περισσότερα
Δημοσίευμα για τους κήπους της πριγκίπισσας στους The New York Times

Photo by © Mikkel Bøgh

Berliner Kleingartenanlagen

Photo by © Mikkel Bøgh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 + nine =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>